exter tippek

A tulajdoni lap

Az adott ingatlan tulajdoni lapja nyilvános adat, így bárki számára hozzáférhető és ma már akár otthonról is elérhető az interneten keresztül. Itt megismerhetjük az ingatlan főbb tulajdonságait, tulajdonosi történetét, de ami talán a legfontosabb, hogy tájékozódhatunk arról, milyen terhek vannak bejegyezve rá, különös tekintettel arra, hogy van-e haszonélvezeti-, illetve özvegyi jog, elidegenítési jog, vagy akár végrehajtási jog.

Közüzemi tartozások

Az ingatlan megtekintése során érdemes ránézni a közüzemi számlákra is, amelyekből azonnal kiderül, van-e felhalmozott tartozás. A közüzemek közül is kiemelten fontos, hogy a vízszolgáltató felé ne legyen elmaradás, mert addig nem tudunk új szolgáltatási szerződést kötni, míg az esetleges tartozás rendezésre nem kerül.

Nullás igazolások

Szerződéskötés előtt kérjen közüzemi nullás igazolásokat az eladótól. Kérés esetén, minden közüzemi szolgáltató köteles nullás igazolás kiállítására, melyben az adott naptári napig igazolják, hogy van, vagy optimális esetben, nincs nyilvántartott tartozás a szolgáltatási helyen. Fontos, hogy az igazolás kiállítását csak a szerződött személy kérheti a szolgáltatótól.

Földhivatali térképmásolat

Családi ház vásárlását megelőzően a földhivatali térképmásolaton a helyrajzi szám alapján tud tájékozódni arról, hogy leendő otthona megközelíthető-e közútról, illetve a telken található összes felépítmény fel van-e tüntetve. Amennyiben eltérés van a térképmásolaton szereplő vázrajz és a valós állapotok között, ezt rendezni szükséges.

Társasházi Alapító Okirat

Társasházi lakás vásárlása előtt a Társasházi Alapító Okiratban (TAO) tud tájékozódni arról, hogy a társasház mely részei vannak közös használatban, illetve mely részeket (pl.: tároló, kert rész) tud kizárólagosan Ön használni.

Használati megállapodás

Amennyiben az Ön által kiszemelt ingatlan közös telken található, tájékozódjunk arról, hogy korábban a tulajdonosok kötöttek-e közjegyző által hitelesített használati megállapodást az osztatlan közös tulajdonra. A használati megállapodás egy olyan hivatalos irat, melyben rögzítésre kerül, hogy az ingatlan mely részei vannak közös használatban, illetve melyek azok a részek, amelyet kizárólagosan csak az egyik fél használhat.